donderdag 8 april 2010

Johannes de Ziener

Enige jaren geleden ben ik op reis geweest naar het eiland Patmos en de grot van Johannes. Volgens de Grieks-Orthodoxe traditie is Johannes de schrijver van het evangelie, de brieven en de openbaringen. Inmiddels weten we dat de Johannes die woonde op Patmos de schrijver was van alleen de Openbaringen; de Apocalyps. Vanaf de boot zien we van verre het machtige Johannesklooster, gevestigd op de hoogste bergtop van het eiland, uit zee oprijzen. Het klooster huisvest ook een theologische hogeschool voor Orthodoxe priesters. Ontroerend is het binnen te treden in de haast spelonkachtig aandoende grot waar Johannes zijn visioenen ontvangen heeft. Waar hij gelegen en gesteund heeft op de zeer hoge leeftijd van ca. 95 jaar! De nis aan te raken waar Johannes zijn hoofd heeft neergelegd. De uitgesleten holte aan te raken waaraan hij zijn hand vast kon houden om zijn stramme lijf omhoog te trekken. Daarbij geholpen door zijn trouwe dienaar Prochorus, een van de zeven eerste diakens. We zien ook de natuurlijke lessenaar in de rots die gebruikt werd om de Openbaringen te schrijven en het uitzicht vanuit de grot op de zee die Johannes zo vaak aanhaalt in de Openbaringen. Johannes ziet: ”... een glazen zee, kristal gelijk.” Ik realiseer me dat de wapenspreuk van de Kathedrale Basiliek Sint Bavo in Haarlem: ‘Getooid als een Bruid’ uit de Openbaringen komt. De Sint Bavo, zo ver weg en tegelijk zo dichtbij. Verder is er in de grot aan het plafond een scheur te zien die, volgens de overleveringen, ontstaan is tijdens een zeer heftig visioen. Een scheur die vertakt en uiteenvalt in drie lijnen, zoals de Grieken zeggen; in de Vader, de Zoon en de Heilige Geest, de hele aarde omvattend. Na in stilte gebeden te hebben verlaten we de grot en bezoeken we het museum van het Johannesklooster. Daar ligt een zesde eeuws handschrift van het Marcus evangelie, goudgekleurde letters op grote vellen porfiergekleurd perkament. Als laatste bezoeken we het dorpje Chorá. Het dorpje zelf is klassiek Grieks, oogverblindend witte huisjes met blauwe deuren en daken, we zijn weer terug in toeristisch Griekenland.
Voor wie meer wil lezen over Johannes zijn evangelie, brieven en aan hem geopenbaarde geheimen kan zich intekenen voor een eenmalige heruitgave van het boek met de titel: Johannes de Ziener. De auteur Jan Nieuwenhuis o.p. schreef met Johannes de Ziener het boek van zijn leven. Helaas is het al jaren uitverkocht. De website van de Dominicaanse familie in Nederland organiseert een eenmalige en kleinschalige heruitgave - mits er genoeg mensen intekenen. Het is een monumentaal werk, niet alleen door de omvang ervan, maar vooral door de rijkdom. Nieuwenhuis legde er zijn exegetische kennis in, zijn pastorale hart, zijn fijnzinnige gevoel voor taal en het vuur van zijn leven als Dominicaan.
Voor de lezers van de website www.dominicanen.nl - en andere belangstellenden – wordt er een eenmalige heruitgave voorbereid, in samenwerking met uitgeverij Valkhof Pers. Dat is vanwege de omvang van het boek – dat bijna duizend pagina’s telt – geen eenvoudige klus.
De heruitgave kan alleen doorgaan als er meer dan 175 mensen zijn die een exemplaar bestellen à € 85.- (incl. verzendkosten binnen Nederland). Het boek zal niet in de boekwinkels aangeboden worden, maar alleen op deze manier.
Wilt u deze bijzondere uitgave hebben of cadeau geven? Dit kan door een e-mail te sturen naar info@dominicanen.nl. Op de site van de Dominicaanse familie zal geregeld gemeld worden hoe de stand is, en of de heruitgave doorgaat. Wilt u verder met Johannes, de ziener? U heeft tot 1 mei 2010 om zich aan te melden.