zaterdag 8 december 2018

Maria, Boeddha en iets over mezelf

Vannacht nieuwe maan, vandaag mijn verjaardag, 61 jaar. Een nieuwe passage in mijn bestaan. Ik ga vanuit de waarheid leven. Zoals de Grieken het noemden: aletheia, letterlijk onverborgenheid, oorspronkelijk bestaan. Verder ga ik mij op termijn weer richten op voorgaan, het geven van voordrachten en, nieuw voor mij, coaching en therapie.
Vandaag 8 december viert de Rooms Katholieke Kerk het feest van Maria's Onbevlekte Ontvangenis. Het is het feest dat Maria zonder zonden geboren is. Het feest wordt in de traditie ook wel Onze Lieve Vrouwe Onbevlekt Ontvangen genoemd zoals ook de kerk in Overveen heet waar ik een kleine tien jaar voorganger, vormselbegeleider en geestelijk verzorger ben geweest. Maria die zonder zonden, onbelast door de erfzonde, en daardoor ook zonder onnodige gedachten over wat te doen en wat niet te doen of te zeggen, ter wereld kwam en zo de moeder van Jezus kon worden. Jezus zijn naam betekent: God redt. Maria kwam onbevlekt, onbevangen en ontvankelijk ter wereld.
Vandaag, 8 december is het ook Bodhi-dag. Miljoenen boeddhisten ter wereld vieren dat Boeddha ca. 2500 jaar geleden verlicht raakte. Bodhi betekent verlicht zijn of een verlicht mens zijn. Ook Boeddha, de verlichte, leert ons zonder onnodige zorgen en onbelast door het leven te gaan en in het hier en nu te leven. Misschien is de zonde wel dat we teveel door gedachten belast door het leven gaan en in gedachten zijn. Laten we daarom vanaf vandaag Maria en Boeddha als voorbeeld nemen om een leven te leiden zonder zonden en zorgen, zonder onnodige gedachten, om in het hier en nu te leven.
Zoals Jezus zei: Maak je dus geen zorgen voor de dag van morgen of zoals Osho zei: Gisteren is een herinnering; morgen is een mysterie; nu is het moment!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten