donderdag 27 december 2018

Vrede op aarde aan de mensen...et in terra pax hominibus bonae voluntatis

Gloria in Excelsis Deo et in terra pax hominibus bonae voluntatis

Eer aan God in den Hoge en vrede op aarde aan de mensen van goede wil of vrede op aarde aan de mensen van welbehagen of vrede op aarde aan de mensen in wie God zijn welbehagen stelt.
Daar begint het gedonder in de glazen.
We horen verschillende vertalingen.
Het lijkt minimaal maar er zitten werelden van verschil in.

Is de vrede bedoelt voor alle mensen of is deze vrede alleen bedoelt voor een exclusieve groep van God- en goedgelovige mensen ?
Een ander perspectief is vanuit de mensen gedacht:
Is het dat deze vrede alleen het welbehagen dient van diegene die al vrede heeft, zij die al welbehagen ervaren? Dit lijkt op de gelijkenis van de duivel die altijd op de grote hoop schijt; zij die hebben krijgen alleen meer, wie niets heeft blijft arm achter.
Of is  welbehagen en vrede van menselijke medewerking afhankelijk? Dat wie van goede wil is welbehagen kan verwerven en vrede kan stichten? En dan blijft natuurlijk nog de vraag over wat deze goede wil is? Waar bestaat deze uit en hoe kunnen we deze herkennen?

Goede wil wat is dat dan?
Immanuel Kant, een filosoof, heeft geschreven dat niets in of buiten de wereld 'automatisch' voor goed gehouden kan worden. Er bestaat alleen 'goede wil'; de wilsintentie; de goede wil die er is. Vervolgens zijn we van niets anders dan alleen van het resultaat afhankelijk.
Na ruim tweeduizend jaar na Christus kennen we grote voorspoed, er is ongekende welvaart, als voorbeeld: er is dit jaar meer dan één miljard, dat is meer dan duizend miljoen euro uitgegeven met de Kerst, alleen al in Nederland, er is ongekende rijkdom.
Tegelijkertijd kunnen we niet anders dan constateren dat er  grote problemen bestaan, er is een groeiende kloof tussen rijk en arm in Nederland èn wereldwijd, er zijn grote spanningen, oorlogen met name in Syrië en buurlanden, er is honger en dorst in vooral Afrikaanse landen. Door droogte en watertekorten èn -overlast zullen klimaatveranderingen sneller toenemen. Mede hierdoor ontstaan grote emigratiestromen richting het rijke Westen.
Gelukkig zijn er mensen van goede wil.  Na de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog is er de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens van de Verenigde Naties overeengekomen. Ook Koning Willem-Alexander noemde deze in zijn Kersttoespraak.
Nu recent is het Klimaatakkoord in Polen getekend om de aarde, ook voor alle mensen na ons, die nog geboren moeten worden een vruchtbare plaats van leven te bieden.
Laten we daarom een voorbeeld nemen aan  mensen van goede wil zoals Jezus van Nazareth, Martin Luther King, Mahatma Ghandi, Yitzak Rabin of Nelson Mandela, zij zijn mensen van goede wil geweest, nu wij nog. Ook Koning Willem-Alexander roept op om zelf actief te worden en onze eigen rol niet te onderschatten. Daarom mijn oproep: 'Wordt een Martin Luther King, wordt een Nelson Mandela, wordt een Jezus, wordt wie u ten diepste bent; een medemens die zich het lot van anderen aantrekt.

Vrede, het is een wonder: het wordt ons geschonken en het is van ons mensen afhankelijk, van onze inzet. Zoals de heilige Augustinus gezegd heeft:
Bid, alsof alles van God afhangt!
Handel, alsof alles van jou afhangt!

Goede Kerstdagen en verheugt u, Kerst is nog tot Driekoningen!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten