maandag 17 december 2018

Germaanse spiritualiteit en Odin

Bijzonder is het te realiseren dat de Godenwereld van de Germanen ons nog veel kan leren. De Germanen zijn de verre voorouders van de mensen die in Noord-west Europa leefden. Odin, of Wodan zoals hij in Scandinavië werd genoemd, was de Algod van de Germanen en de verpersoonlijking van wijsheid en overwinning. Odin heeft maar liefst vier dieren die hem omringen. Twee raven die op zijn schouders zitten en twee wolven die aan zijn voeten liggen. De twee raven Hugin en Munin, verbasterd tot Hugin en Mugin en vervolgens tot Heug en Meug, vertellen Odin iedere dag al wat er op aarde gebeurt, wat zij op hun vogelvlucht hebben gezien. Heug en meug betekenen geheugen en herinnering. De kunst hiervan is alles in het geheugen op te slaan en daardoor te blijven herinneren. Dit gaat weliswaar tegen heug en meug in maar we kunnen hierdoor van het verleden leren. 
Odin's twee wolven heten Geri en Freki, wat van begeren en vrekkigheid komt. Ook hier een mogelijke boodschap namelijk niet alles te willen begeren, te willen hebben om het vast te houden en niet meer te willen loslaten. Zo brengt de Germaanse spiritualiteit ons vandaag de boodschap om van het verleden te leren, denk hierbij aan 'Vergangenheitsbewältigung',
en om bezit los te laten waardoor we onbelast in het hier en nu kunnen leven. Mijn advies is; ga eens heerlijk wandelen in het bos of langs zee en kijk eens naar de vogels hoe vrij zij zijn en de honden hoe speels zij zijn. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten